Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/asanatlar.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

Mustafa Miyasoğlu’nu Rahmetle Anıyoruz

Mustafa-Miyasoğlu’nu-Rahmetle-Anıyoruz-1Vefatının 3. Yıldönümünde
Eşi ve Çocukları
Mustafa Miyasoğlu’nu
Anlattı
 
Edebiyat ve fikir dünyamızın önemli simalarından Mustafa Miyasoğlu aramızdan ayrılalı üç yıl oldu. 1 Ağustos 2013’te vefat eden Merhum yazarın eşi Nilüfer Miyasoğlu ve üç oğlu usta edebiyatçıyı anlattı.
 
3 yıl önce hayatını kaybeden şair, yazar ve edebiyatçı Mustafa Miyasoğlu'nun eşi Nilüfer Miyasoğlu ile çocukları Mehmet, Emre ve Eren Miyasoğlu usta edebiyatçıyı anlattı. Nilüfer Miyasoğlu, eşiyle yemek sofralarında edebiyat, şiir ve sanattan başka şey konuşmadıklarını belirterek, "Lezzetli bir yemek yiyormuş gibi, 'İşte bak hanım' derdi. 'Üstad ne demiş, Yahya Kemal ne demiş' diye bir başlardı. İki-üç saatte biterdi kahvaltımız ama bundan biz de memnunduk. Hiç sıkılmazdık" diye konuştu.     
 
Mustafa Miyasoğlu'nun, çocuklarını çok seven, müşfik, aynı zamanda her anını ciddi yaşayan bir baba olduğunu dile getiren Nilüfer Miyasoğlu, çocuklarını davasının geleceği olarak gördüğünü dile getirdi. Nilüfer Miyasoğlu, eşinin çocuklarıyla kimi zaman arkadaş, kimi zaman kardeş olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "Onlarla iyi bir diyaloğu vardı. Onların gönlünü fethetmişti. 'Siz vatan, millet şuurunda, aklı başında gençler olmalısınız. Siz ciddi eserler okumalısınız' derdi."  
 
Mustafa-Miyasoğlu’nu-Rahmetle-Anıyoruz-2Usta yazarın büyük oğlu Mehmet Miyasoğlu, babalarıyla her zaman şeref ve övünç duyduklarını söyleyerek, babasının çok yönlü bir şair, yazar ve romancı olduğunu ve bir konuda birden çok kitap yazdığını ifade etti. 
 
Mustafa Miyasoğlu'nun ortanca oğlu Emre Miyasoğlu da babasının, kendinde otoriter bir baba izlenimi bıraktığını ve her zaman Müslüman bir nesil yetiştirmeyi dert edinen bir dava adamı olduğunu söyledi ve ekledi ‘Mustafa Miyasoğlu  sanatçı, fikir adamı ve otoriter bir insan olmanın yanı sıra, ailesinin gerçek reisiydi. Fikir ve ahlak reisiydi."     
Babasının izinden giderek, edebi eserler kaleme aldığını anlatan Emre Miyasoğu, "Babamdan, bir Müslümanın tüm dünya Müslümanlarına en çok kültür alanında faydalı olacağını öğrendim. Müslümanları kültürle yıktılar ve tekrar ayağa kalkmak kültürle olacaktır. İnsan nerede düşerse, oradan kalkar. Babam, böyle bir modeldi bizim için" değerlendirmesinde bulundu.   
 
Usta yazarın küçük oğlu Eren Miyasoğlu ise babasının, hayatı boyunca fikir çalışması yaptığının altını çizerek şunları aktardı: "Gece gündüz çalışırdı. Bütün hayatı çalışmayla geçti. Onun cihadı, bu ümmet için, bu millet için faydalı eserler yazmaktı. Biz bunu çok küçük yaşlarımızda anlamıştık ve kabul etmiştik."  
 
Mustafa-Miyasoğlu’nu-Rahmetle-Anıyoruz-3Mustafa Miyasoğlu; 1946 yılında Kayseri’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde okudu.
 
On yıl liselerde öğretmenlik, 12 yıl da üniversitede hocalık yaptı. 1988-92 yılları arasında Pakistan’ın İslâmabad şehrindeki Yabancı Diller Enstitüsü’nde yardımcı profesör unvanıyla görevlendirildi.
 
Büyük Doğu ekolünden olan yazar, Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in yakın çevresinde bulundu. 1966 yılından beri şiir yanında deneme, hikâye, tiyatro ve roman türlerinde de eser veren sanatçı, pek çok dergi ve gazetede kültür ve sanat yazıları yayınladı, şiir ve romanlarıyla armağanlar kazandı.
 
Türkiye Millî Kültür Vakfı özel armağanını kazanan Hicret Destanı adlı şiiri Dr. Muhammed Harb tarafından Arapçaya çevrildi. Ayrıca başka şiir ve hikâyelerinin de İngilizce, Arapça ve Urduca çevirileri yurtdışında yayınlandı. Samsun, Ankara ve Kahire üniversitelerinde eserleri üzerine tezler hazırlandı.
 
1980’li yıllarda Suffa Kültür Sanat Yıllıkları’nı hazırladı, bazı gazetelerde kültür sanat sayfası danışmanlığı ve yazarlığı yaptı.
 
Miyasoğlu’nun ilk şiiri 1966’da Kayseri’de yayımlanan Filiz dergisinde çıktı. Şiir ve yazıları Hisar, Türk Edebiyatı, Edebiyat, Mavera, Millî Gençlik, Yeni Sanat, Sedir dergilerinde yayınladı. Suffe Yayınları’nı kurarak Suffe Kültür Yıllığı'nı yayınlamaya başladı.
 
Şiir, hikâye ve romanlarında millî kimlik arayışına yöneldi, toplumda değer çatışmalarını ağırlıklı olarak işledi. Bazı yazı ve kitaplarında Semih Güngör imzasını kullandı.
 
Eserleri
 
Şiir  
Rüya Çağrısı, Devran, Hicret Destanı, Şiirler, Bir Gülü Andıkça.
Hikâye
Geçmiş Zaman Aynası.
Roman  
Kaybolmuş Günler, Dönemeç, Güzel Ölüm, Bir Aşk Serüveni.
Biyografi  
Necip Fazıl Kısakürek, Asaf Halet Çelebi, Ziya Osman Saba, Haldun Taner.
Deneme  
Edebiyat Geleneği, Devlet ve Zihniyet, Muhacir, Roman Düşüncesi ve Türk Romanı.
Antoloji  
Çağdaş İslâmî Şiirler Antolojisi.
 
__________________________________
Vefatının 3. yıldönümünde Mustafa Miyasoğlu’nu Rahmetle Anıyoruz | Asanatlar
 
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir