Zaza Müzisyen Şarık Apo Vefat Etti

Kürt Müziğinde
Yeni Bir Ses ve
Yeni Bir Yorum Olan
Genç Sanatçı
Zaza Müzisyen
Şarık Apo
Vefat Etti
 
“Ülke hasreti yaşıyorum. En büyük özlemim, hayalim bir gün mutlaka ülkeme dönebilmek ve şarkılarımı orada söyleyebilmek” diyen sanatçı bu hasretle genç yaşta gurbette vefat etti.
 
İlk albümü “Gîdiyuno” ile müzikseverlerle buluşan Şarık Apo, “Bu albümle eğer Kürt diline ve kültürüne ufak da olsa bir katkı sunabildiysem, dünyanın en mutlu insanıyım” demişti.
 
Kürt müziğinde yeni bir ses ve yorum olan genç sanatçı Zaza Müzisyen Şarık Apo Kürtçe ezgileri otantik yorumuyla zenginleştirmişti.
 
Halkın gönlünde Kürtçe (Kırdkî-Zazaca) şarkılarla taht kurmayı hedefleyen sanatçının müzik yolculuğu 1983-84 yıllarında başlamıştı.
 
O yıllarda Erivan Radyosu’ndan Kürtçe şarkılar dinleyen Şarık Apo, bağlama çalmayı öğrenmiş, daha sonra düğünlerde bağlama çalarak şarkı söylemeye başlamıştı.
 
1992’de yaşadığı baskılardan dolayı Almanya’nın Bremen kentine mülteci olarak gelen Şarık Apo burada Mezopotamya Kültür Merkezi bünyesinde müzik çalışmalarına devam etmişti.
 
Koma Rahşan isimli müzik grubunu kuran sanatçı, Avrupa’nın birçok ülkesinde düzenlenen kültürel etkinliklere katılmıştı. Koma Rahşan, halk tarafından beğenilmiş ve dört kez Mihrican etkinliğine katılmıştı.
 
1996 yılında gerçekleştirilen Mihrican’da Koma Rahşan, Koma Botan ve Koma Sefkan ile birlikte üçüncülük ödülüne layık görülmüştü.
 
Bunun üzerine Kürt Kültür Akademisi, bu üç gruba da albüm yapmıştı. Daha sonra Şarık Apo, solo albüm yapmak için çalışmalara başlamıştı.
 
Kürt müziğinde Kırdkî (Zazaca) dilinin kullanılmasında yetersizlik olduğunu düşünen Şarık Apo, bu nedenle albümünü, Kırdkî (Zazaca)  dilinde söylediği şarkılardan oluşan bir repertuar üzerine kurduğunu, söylemişti
 
Şarık Apo; 1969’da Bingöl’ün Genç İlçesi’ne bağlı Kelxasi köyünde doğdu ve bu köyde İlkokulu bitiren Şarık Apo, Ortaokul ve Lise eğitimi için Elazığ’a gitti.
 
1985’te Bingöl’ün önemli aydınlarından Sıddık Bilgin, köylerindeki meydanda işkence yapılarak katledildi.
 
Ardından köyleri yakıldı.
 
Bu nedenle Lise eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan Şarık Apo, ailesi ile birlikte Adana’ya göç etti.
 
Adana’da da ailesiyle birlikte baskı gören Şarık Apo, 1992’de mülteci olarak geldiği Almanya’nın Bremen kentinde yaşamaya başladı.
 
Bir çocuğunu ve eşini ülkede bırakmak zorunda kalan Şarık Apo, ancak 8 yıl sonra ailesi ile biraraya gelebildi.
 
Küçük yaşlarda müzikle ilgilenmeye başlayan Şarık Apo, Almanya’ya gittikten sonra müzik çalışmalarını yoğunlaştırdı ve özellikle Kürt müziğinin Kırdkî-Zazaca lehçesinde eserler vermeye başladı.
 
Şarkılarında otantik bir yorumu esas alan sanatçı; “Doğuşundan bu yana acılı, dertli olan halkımız için yakılan ağıtlar ve bunların otantik bir tarzda yorumlanışı öz kimliğimi daha çok tanıtıyor.” demişti.
 
Bağlama çalmayı çok seven, Kürt müziğinde en çok Tahsin Taha, Koma Berxwedan ve Ozan Serhat’tan etkilenen, müzik yaparken halkın temel değerlerinden ayrılmamayı çok önemseyen, “Ülke hasreti yaşıyorum. En büyük özlemim, hayalim bir gün mutlaka ülkeme dönebilmek ve şarkılarımı orada söyleyebilmek” diyen sanatçı bu hasretle genç yaşta gurbette vefat etti.
 
Sevenlerinin ve müzik dünyasının başı sağ olsun.
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir