Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/asanatlar.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

Papirüs Dergisinin Mart Nisan 2017 Sayısı

Dosya: Edebiyatın
Aynasında İktisat
 
Papirüs Dergisinin
Mart Nisan 2017
Sayısı Çıktı
 
İki aylık edebiyat seçkisi Papirüs dergisinin Mart- Nisan 2017 sayısı olan 21. sayısı çıktı.
 
Papirüs dergisinin 21. Sayısının dosya konusu: ‘Edebiyatın Aynasında İktisat’ ve bu konuda derginin basın bülteninde:
 
“Geoffrey Chaucer, Canterbury Hikâyeleri adlı eserinde sıra tüccarı anlatmaya geldiğinde “Bir de TÜCCAR vardı, bir kenara yazın” diye başlar, “Ayıptır söylemesi, unuttum neydi adı?” diye sonlandırır şiirini. Ona göre tüccar “Alengirli işlere yatkın bir kafa taşıyordur”.
 
Dikkatli baktığımızda edebiyat eserlerinin, çağının ekonomik ve siyasi yapısından pek de bağımsız olmadığını görebiliriz. Birçok eserde dönemin iktisadi yansımalarının izleri karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla bir edebiyat metni üzerinden dönemin ekonomik olgularına dair türlü okumalar yapılabilir. Bu düşünce ile yola çıkan Neyya edebiyat grubumuz iki yılı aşkın bir süredir edebiyat-iktisat dosyası üzerinde çalışmakta. Çalışmalarımızın bir kısmını bu sayımızda sizlerle paylaşmak istedik ve 14.yüzyıl- 17.yüzyıl arasındaki döneme ait çalışmalarımızı Papirüs 21. sayımıza ayırdık.” denilmiş.
 
“Edebiyatın Aynasında İktisat” Dosyası
 
Nükhet Eren“14.Yüzyıl Avrupa’sından İki Edebi Metin ve Ticari Kapitalizmin İlk İzleri” yazısında Decameron ve Canterbury Hikâyeleri üzerinden iktisat-edebiyat ilişkisini sorgulamış.
 
Mukaddes Erdoğdu Çelik“Şeyh Bedrettin Hareketi Toplumsal Ayaklanmanın Anadolu Hali” yazısında iktidar tarafından bastırılan halk isyanlarının gelecekteki toplumlara ve edebiyata etkisini yine iktisadi koşullar bağlamında ele almış.
 
Zeliha Özer“Başlangıçta Baharat Vardı” yazısında Stefan Zweig’in Güney Amerika’ ya yaptığı gemi seyahati esnasında hayranlığının bir kez daha arttığı Macellan’ın yaşam öyküsünü konu edinmiş.
 
Berrin Vargel“Don Quijote Çağı” yazısında feodalizmin yavaş yavaş çözülerek Merkantilizmin gelişmekte olduğu dönemde yaşayan Cervantes’in eserindeki dışavurumunu değerlendirmiş.
 
Işık Demirtaş“Shakespeare’in Yahudi tefecisi Shylock nasıl Hıristiyan oldu?” yazısında Shakespeare’ın Venedik Taciri adlı tiyatro eserini incelemiş.
 
Filiz Bilge, Milton’un “Kayıp Cennet”’ini sormuş; cennetten kovulmasaydık iktisat kavramı doğar mıydı?
 
Şiir
 
Nükhet Eren Elma’ya, Tan Doğan Adı yitik bir ‘zaman’, Derya Derin Işıkta, Gülayşen Erayda Günlerde Gözyaşı Biriktirenler, Filiz Bilge Kopuk ve Muhsin Başaldı Kovulan Kral adlı şiirleriyle bu sayıda yer alan şairler.
 
Öykü
 
Ayşegül Ayman “Lisan-ı Münasip”, Gülayşen EraydaDil”, Oya KayaÇocuk”, Güler Kalem “KaLYoN’aTaKıLaNaNLaTı:SuSuZLuK…”, Ayşenur TuranDükkan Hikayeleri: Hacopulo Pasajındaki Pilavcı” adlı öyküleri ile Papirüs’ün 21. Sayısında yer alan öykücüler.
 
Sanat Arası
 
Sanat Arası bölümünde iki farklı konu ele alınmış; Berrin Vargel’in ressam “Prof. Aydın Ayan’la Söyleşi”si ve Mustafa M. Dağlı’nın “Aristoteles ve ‘Felsefe’: GÖZLÜKÇÜ ile bir Sohbet” isimli denemesi.
 
 

 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir