Türkçenin İlk Romancısı
Ahmet Mithat Efendi
Papirüs Dergisinin
Mart-Nisan 2018 Sayısı
Çıktı
Papirüs dergisinin23. sayısı olan Mart-Nisan 2018 sayısı çıktı.
Dosya: Türkçenin İlk Romancısı Ahmet Mithat Efendi
“Yazma hizmetini varoluş sebebi olarak gören 1800’lü yılların en çalışkan yazarı, Papirüs edebiyat dergisinin Mart-Nisan 2018 sayısının konusu oldu.
Ahmet Mithat, birbirinden çok farklı konularda yazmıştı. Kadınlar, romanlarında ve risalelerinde kendine yer bulurken, ilk polisiye roman onun tarafından kaleme alınıyordu. Felsefe ve psikoloji kapsamında söyleyeceği sözler kadar ekonomi politik hakkında yazdıkları vardı. Biyografi ve otobiyografi romanlarının yazarıydı. Don Quijote gibi bazı Batı roman karakterlerini ustalıkla kendi romanlarına taşımıştı.
İlkokul öğrencileri için yazdığı kitabın dışında yazdıklarında bilgi vermeyi hep önemsemişti. Çoğunluğa hitap etmek, onları aydınlatmaya, onların dertlerine tercüman olmaya çalışmak emeliyle yazdıkları hem kitaplarında hem gazetesinde aralıksız yer almıştı. Etrafında, sadece meddahın anlattıklarını dinlemek yerine, okuyan ve okuduklarından bilgilenen kimseler olmasını arzulayan ilk öğretmendi ve öğretmenliği hep devam etti.
Tanzimat döneminde başlayan batılılaşma hareketini aktaran yanıyla, modernizmin algılanması ve uygulanması çerçevesinde yazdıkları dikkate değerdi. Yaşadığı toplumun modernle karşılaşmasının, ona sağladıkları ve kaybettirdikleri kadar bizzat gittiği yerleri de yazıya döktü. Batı düşüncesi, ahlakı, normları ve yaşam tarzı ile Osmanlıyı karşılaştırdı, haklarında hüküm verdi.
Son olarak, eserlerindeki anlatı biçimiyle yeni ve yeniden okumalarda hayret ettiren, hatta hayran bıraktıran özelliğinden söz edelim. Sadece roman konularında değil onların “tertip, tasvir ve yazış bakımından yeni” olması yazar için önemliydi.”
Bu sayıda; Sevil Mıdık, Çetin Tokay, Zerrin Toğral, Funda Yılgın, İlkin Geylani, Hakan Kizir; yazılarında seçtikleri tema ve motiflerle Ahmet Mithat’ı değerlendirmişler.
Nüket Esen ile kapsamlı ve eğlenceli söyleşi, Ayşegül Ayman ve Gülayşen Erayda tarafından gerçekleştirilmiş.
Ahmet Mithat ve dönemi üzerine diğer yazılar ve öykülerin sahipleri; Volkan Hacıoğlu, Gökhan Yesari, Oya Kaya.
Oktay Çakır şiiri ve deseniyle bu sayıya katkıda bulunmuş.
Nükhet Eren Eylül 2017’de hayatını kaybeden ABD’li şair John Ashbery’ye bir şiir yazmış.