Pazardaki Kadınlar

CANER KUT
Pazardaki Kadınlar |ÖYKÜ|
 
Günlerin insanı insandan ayırdığı sabah vaktinden cesaret alarak satıcılar da neleri var neleri yoksa tezgâhlarına boşalttılar. Musalla misali uzun taşlar üzerine mallarını yerleştirip süslediler; göz ucuyla da yapılanları kaydettiler. Sonra hafif geri çekilip inceden mağrur bir eda ile müşterilerini beklemeye başladılar.
 
Perde aralandı. Sahne açıldı. Birer ikişer karınca pratikliğiyle insanlar ortaya çıkmaya başladılar. İnsan insandan karınca kararından vazgeçmişti adeta. Tablaların önünde sabırsız kalabalıklar birikiyordu. Birer ikişer kısmetini alanlar yavaşlamış olarak geri çekiliyorlardı.
 
Günlerin en yoğun saatleri insanları ve karıncaları birbirlerine öyle karıştırdı ki. İnsan insana karınca kararına, karınca satıcıya, satıcı insanın kararına karıştı. Musalla taşı gibi uzanan taşlar üzerinde kurulmuş tablalar birer ikişer eriyip yok oldular.
 
Akşam olunca günler de duruldu. İnsan insana yaklaştı. Kararlar karıncaya. Satıcılar bir anda tek başlarına kala kaldılar. Omuzları hafiften aşağı indi, malları tükenmişti; cepleri kağıtların ağırlıklarından iyice sarkıyordu. Son kalan malların bir kısmını da etrafa gelişigüzel savurdular. İşlerine yarayacaklarını düşündüklerini ise tekrar araçlarına yükleyeceklerdi. Sadece sözlerini bildikleri, melodilerini kendilerinin uydurdukları türküler söylediler ve orada yorgunluklarını dahi bıraktılar. Pazar ışıkları gereksizce arttı. Satıcılar buna da aldırmayıp araçlarına binip gittiler. Geride kararında karıncalar ve tek tük insancıklar kaldılar.
 
Bunların kimisi satıcıların attıkları parçaları sırtlarına yüklediler ve uzaklara taşımak üzere yola çıktılar. Karıncaya benzeyen kararında olan insanlardı bunlar. Başkalarının anlayamayacakları bir pratikle gereksiz zannedilen parçalardan inanılmaz bütünler çıkarabiliyorlardı. Seçim ve ayıklama yetenekleri neredeyse erişilmezdi. Zayıftılar ve kırılgan yüreklere sahiptiler. Buna karşın, en ağır yükleri taşımayı bir tek onlar biliyorlardı. Onlar pazara son gelen kadınlardı.
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir