Polifonik Komşuluklar
Grup Sergisi
F Sanat Galeri, 13 Ekim – 3 Kasım 2017 tarihleri arasında “Polifonik Komşuluklar” isimli grup sergisine ev sahipliği yapıyor.
Sergide; Ahmet Yeşil, Asil Efe Işın, Atiye Güner, Beşir Bayar, Buse Kızılırmak, Hasan Basri İnan, Maide Bulak, Mehmet Aydın Avcı, Muazzez Bengisu Kurtuluş, Reşat Ceylan ve Tuğba Sönmez’in eserleri yer alıyor.
“Çok seslilik… Farklı görme biçimleri… Birbirimize tahammül edebilmenin gereği olmalı belki de insanca yaşayabilmenin gereği… Karşı tepeyi gördüğümüzü kabul edersek o tepeden görüldüğümüzü de kabul etmeliyiz” der John Berger. Karşılıklı görme ve görülme ilişkilerinde çoksesliliği de kabullenebilmeliyiz bu dünyanın ortak paylaşanları olarak… Sanat ve sanatçıya düşen de çoksesliliği tekrar tekrar göstermek olmalı.
“Polifonik Komşuluklar” sergisinde yer alan ve farklı disiplinlerde üretim yapan 11 sanatçı: “Ne kadar farklılık varsa o kadar da birlikte yaşamak için heyecanımız, sebebimiz olmalı” dediler ve farklılıklara rağmen barış içindeki komşuluğun güzelliğini sergilemek istediler. Serginin konseptini belirleyen “Polifoni” oldu bir anlamda… Çok seslilik iyidir yaşam alanlarımızı genişletmek adına…
“Polifonik Komşuluklar”, F Sanat Galeri mekânındaki sergi düzenlemesinde, eserleri yan yana, karşılıklı, çapraz ya da arka arkaya duran, farklı sanatsal anlayıştaki sanatçıların ‘polifonik (çok sesli)’ komşuluk ilişkileri; çoğulculuğu, çağdaş demokrasinin çok sesliliğini, fikir özgürlüğünü, etnik köken, dil, din, inanış, cinsiyet gibi tüm farklılıklarımıza rağmen birlikte barış içinde yaşamanın erdemini sanatsal ifadenin gücüyle ortaya koymayı amaçlıyor.
Sergide yer alan 11 sanatçının farklı disiplinlerde ürettikleri eserler komşuluk bağları üzerinden sanatın yaratıcılığı ve birleştirici gücünün, bireylere ve topluma kazandırdığı beraber yaşama kültürünü nasıl zenginleştirdiğini ve renklendirdiğini bir kez daha vurguluyor.
F Sanat Galeri’de yer alacak “Polifonik Komşuluklar” sergisi, 15. İstanbul Bienali’nin “iyi bir komşu” başlığına gönderme yaparken; Türkiye’nin farklı şehirlerinden bu sergi için bir araya gelen 11 sanatçının kişisel üretimlerini alternatif bir grup sergisiyle izleyicilere sunuyor.”
“Polifonik Komşuluklar” sergisi, 13 Ekim – 3 Kasım 2017 tarihleri arasında F Sanat Galeri’de görülebilir.
Valikonağı Caddesi, Akkavak Sokak
Polat Apt. No:38/2 Nişantaşı-İstanbul-Türkiye
Tel: 0 0212 296 83 32
Sanatçı Özgeçmişleri
Ahmet Yeşil (1954, Mersin)
Mersin’de yaşıyor ve çalışıyor. 1973-1985 yılları arasında Ressam Nuri Abaç, İlhan Çevik ve Ernür Tüzün’den resim eğitimi aldı. 2015 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’ne başladı. Türkiye’de birçok özel koleksiyonda yapıtları yer alan sanatçının, Almanya, Amerika, Kanada, Hollanda, İngiltere başta olmak üzere önemli yabancı koleksiyonlarda da eserleri bulunmaktadır. Ahmet Yeşil, Unicef Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği üyesidir; şimdiye kadar 110 kişisel sergi açtı, 300’den fazla karma ve yarışma sergisine katıldı. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda 24 ödül aldı. T.C. Cumhurbaşkanlığı, T.C. Kültür Bakanlığı, T.C. Dışişleri Bakanlığı, T.C. Maliye Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, İngiltere Kraliyet Koleksiyonu’nda, Kushimoto Türk Müzesi, D.Y.O. Eğitim Vakfı Müzesi, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Balıkesir Belediyesi Devrim Erbil Müzesi, Körfez Belediyesi Müzesi, Eczacıbaşı Koleksiyonu, Cumhuriyet Gazetesi Müzesi, Uğur Mumcu Vakfı, Hacettepe Üniversitesi Resim Heykel Müzesi, Eskişehir Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi, Akbank Koleksiyonu, Vakıfbank Koleksiyonu, Ziraat Bankası Koleksiyonu gibi önemli kamusal koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.
Asil Efe Işın (1991, Adana)
Kocaeli, Gebze’de yaşıyor. Polin Holding, kuruluşu olan FUTURAFORM’ da çalışmalarına devam etmektedir. 2007 – 2009 yıllarında Mehmet Baltacı, Nuri Gürdil’den Fotoğraf eğitimi,
2011 – 2016 yıllarında Anar Eyni, Tahir Kasimow, Pascoale Martini, Edward Flaming’den Heykel, desen ve mermer yontu eğitimleri aldı. 2016 yılında Selçuk Üniversitesi G.S.F. Heykel Bölümünü Birincilikle bitirdi. Bugüne kadar 4 kişisel sergi açtı ve birçok karma sergi, etkinlik, fuar ve sempozyuma katıldı. Birçok özel koleksiyon ve Kamusal Alanda eserleri bulunmaktadır: 2008 İstanbul Modern Müzesi Anavarza isimli fotoğraf eseri;
2010 Atılım Üniversitesi Dekanlığı Atatürk Portresi Ankara; 2012 Turgut Pura Vakfı ‘kağıttan kayıklı çocuk’ İzmir; 2013 Selçuk Üniversitesi Türk Büyükleri ‘Timurhan’ Konya; 2013 Mermer heykel (Kömürcüoğlu Travertan yurtdışı koleksiyonları) Amerika-Almanya; 2014 Selçuk Üniversitesi Rektörlük ‘kağıttan kayıklı çocuk’ Konya; 2014 Selçuk Üniversitesi Rektörlük ‘Bourdello’ Konya; 2014 Selçuk Üniversitesi Rektörlük ‘ayda yaşayan adam’ Konya; 2015 Türkiye’nin en büyük metal geyik heykel Kuşadası AVYM Aydın; 2016 PORTAKAL ÇİÇEĞİ koleksiyonu metal örümcek.
Atiye Güner (1969, Gaziantep)
2004 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Lisans, 2008 yılında Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Ana Sanat Dalı Yüksek Lisans eğitimine başladı. 2008 Yılında Fransa Aix- en-Provence Art de Vivre Sanat Okulu’nda eğitime katılıp “Sanat Eğitimi Sertifikası aldı. 2011’de “Kadın Sanatçıların Yaşam ve Yapıtlarında Görülen Trajedi / Melankoli İlişkisi” isimli tezini verip yüksek lisansını tamamladı. 2012-2013 ve 2013-2014 yıllarında T.C. Gaziantep Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde seçici Kurul Üyeliği yaptı. 2016 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı doktora programına başladı. 2012 yılında öğretim görevlisi olarak girdiği Gaziantep T.C. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesinde görevine devam etmekte ve Yıldız Teknik Üniversitesinde doktora eğitimini sürdürmektedir. Gaziantep’te özel atölyesinde yağlıboya ağırlıklı ve figüratif anlayışla resim çalışmalarını sürdürmektedir. İki adet kişisel resim sergisi açtı, birçok karma sergiye katıldı.
Beşir Bayar (1978, Urfa)
1997 yılında Şanlıurfa Endüstri Meslek Lisesi Yapı Ressamlığı bölümü, 2002 yıllında ise Malatya İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi, Resim-iş Öğretmenliğinden mezun oldu. Bugüne kadar 2005 yılında Urfa’da “Akdeniz’in Terki üzerine”, 2008 yılında Şırnak’ta “Koridor Eskizleri”, 2014 yılında Mersin’de “Bir Kent Masalı”, 2015 yılında Adana’da “Kent Dizeleri” ve 2015 yılında İstanbul’da “Kent Ağrısı” adlı olmak üzere beş kişisel sergi açtı. Bunun yanı sıra çok sayıda ulusal ve uluslararası karma, grup, projeli etkinlik, müzayede ve fuarlara resimleriyle katıldı. Oluşturduğu sanat grupları ile sergiler düzenledi. Katıldığı Şefik Bursalı, Devlet Resim – Heykel, Rh+Artmagazine, Küçükçekmece Belediyesi, Nuri İyem, İnönü Üniversitesi vb. resim yarışmalarında sergileme ödülleri aldı. 2016 yılında İtalya’nın Forli kentinde yapılan sanat fuarında Vernice Art Fair&Euroexpoart Gran Premio Europa ödülü ve aynı yıl Türkiye’nin Ankara kentinde yapılan Saküder 11. yıl Uluslararası Resim Yarışması’nda Üçüncülük ödülü almıştır.
Buse Kızılırmak (1992, Ankara)
2010 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmeni Anabilim Dalında Lisans eğitimine başladı ve 2014 yılında mezun oldu. 2014 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Anabilim Dalında Yüksek Lisans programına başladı, 2017’de tamamladı. 2017 yılında Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Anabilim Dalında Doktora programına başladı. Yurt içinde ve yurt dışında birçok karma ve projeli sergiye katıldı. Ödüller: 2006 – Emniyet Teşkilatının 161. Kuruluşu Resim Yarışması “ Birincisi” Ankara; 2010 – 18-24 Mart Yaşlılar Haftası Yaşlılık Konulu Resim Yarışması “Birincisi” Ankara; 2014 – Gazi Üniversitesi Geleneksel Resim ve Heykel Yarışması “Başarı Ödülü” Ankara; 2017 – Trakya Üniversitesi 1. Uluslararası Posta Sanatı Yarışması “Sergileme Ödülü” Edirne; 2017 – Anadolu'dan Genç Sanat III "Yeni Ufuklar" Başarı Ödülü.
Hasan Basri İnan (1992, Malatya)
1992 yılında Malatya’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Mersin’de tamamladı. 2011 yılında Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne dereceyle girdi. 2015 yılında Seramik Bölüm birincisi ve Güzel Sanatlar Fakülte ikincisi olarak mezun oldu. 2015 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Seramik Bölümü, Yüksek Lisans Programını birincilik ile kazandı. Seramik dışında resim ve heykel ile uğraşıyor. 2011 yılından beri, Ressam Ahmet Yeşil’den resim eğitimi almaya devam ediyor. Türkiye Seramik Derneği ve Seramik Sanatı Eğitimi ve Değişimi Derneği üyesidir. 4 kişisel, 30’den fazla karma sergi, 10’dan fazla ulusal ve uluslararası jürili sergiler, Workshoplar, Sempozyumlar ve Çeşitli Etkinliklerde yer aldı. 4 Ulusal, 3 Uluslararası ödülü vardır. Halen Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Seramik Bölümünde Yüksek Lisans eğitimine devam etmektedir.
Maide Bulak (1973, İstanbul)
1996’da Marmara Üniversitesi GSF Resim Bölümü’nü bitirdi. 2000’de aynı üniversitede yüksek lisansını tamamladı. Sanatçı ilk kişisel sergisini “Tül ve Tülbentler” başlığıyla İsviçre Sigorta Sanat Galerisi’nde gerçekleştirdi. Bunu 1999’da Antalya Falez Sanat Galerisi’nde “Adak”, 2010’da Çağla Cabaoğlu Art Galeri’de “İO”, 2011’de Olcayart Galeri’de “Lejant”, 2015’de Galeri Ark’ta “Kent ve Sessizlik” sergileri izledi. 1994’ten bu yana aralarında Habitat, Genç Etkinlik ve Sanat fuarları olmak üzere pek çok etkinlikte yer alan sanatçı, 1995’te Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın “Deniz” konulu yarışmasında birincilik ödülüne, 2005’te rh+sanat dergisi “Yılın Genç Ressamı 2005” yarışmasında finalistliğe değer görüldü.
Mehmet Aydın Avcı (1979, Mersin)
Nevşehir Üniversitesi G.S.F. Resim Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Mersin Üniversitesi Resim bölümünde araştırma görevliliği, çeşitli resmi ve özel kurumlarda sanat eğitmenliği görevleri yapmıştır. 2 kişisel serginin yanı sıra 78 uluslararası, ulusal, karma, grup sergisi, etkinliği, çalıştay, proje ve müzayedede yurtiçi ve yurt dışında resim, video, enstalasyon ve performans çalışmaları, küratöryal ekip çalışmaları ve jüri üyeliği görevleri gerçekleştirdi. Sanatsal ve kuramsal çalışmalarında Avcı, sanat yapıtının nesnelliğinin sınırlarında yaşamla ilişkisinde aşkın bir oluşum sürecinde öznelliğin izlerini takip eder. Ankara Gazi Üniversitesi G.S.E.’de sanatta yeterlilik eğitimini sürdürmektedir.
Muazzez Bengisu Kurtuluş (1975, Ankara)
Sanatçı, 1994-1998 Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü; 2005- 2011 Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Toplamda: “canlı” (2006), “yazılama” (2011), “portre” (2014), “yazılama 2”, (2016) adlarıyla dört adet kişisel sergi açtı. Saküder 11. Yıl Uluslararası Resim Yarışması, 72. Devlet Resim ve Heykel Yarışması ve 10.Rh+ Artmagazine Uluslararası Yılın Genç Ressamı Yarışmalarında sergileme aldı. 2012 Survival Kit 4,Urban Reneval, Riga/Letonya Bianelinde enstalasyonu sergilendi. Çok sayıda ulusal ve uluslararası karma, grup, projeli etkinlik ve fuarlara resimleriyle katıldı. Oluşumunda katkı sunduğu kolektif gruplarla kamusal alanda düzenlemeler, performanslar ve sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdi.
Sanatçı, doğa, toplum, kadın, dil temalarındaki çalışmalarını; beden, yazı ve tırnak metaforlarıyla ele alır. Nükleer karşıtı sanat çalışmalarının yanı sıra, ekolojik kriz konusunda duyarlılık yaratmaya çalışan performanslar üretmiştir. Kimlik, sınıf, cinsiyet sorunlarını, kültürel ve biyolojik çeşitlilik ekseninde irdelemiştir. Halen Mersin’de Kurbağa Sanat Atölyesi’nde kişisel ve kolektif çalışmalarına devam etmektedir.
Reşat Ceylan (1980, Şanlıurfa)
Resim, heykel, karikatür ve oyunculuk alanlarında çalışmalar yaptı. Daha sonra resim sanatına ağırlık verdi. İstanbul’da ikamet etmekte ve atölyesinde resim çalışmalarına devam etmektedir. 2007’de Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünü birincilikle kazandı. 2012’de mezun oldu. 2012 yılında ilk kişisel sergisini olan “Mezuniyet Sergisi”ni Mersin’de açtı. İkinci kişisel sergisi “e(+)ki/ Duygu Helezonları” 2013 yılında, Ankara Madalion Art Gallery’de yer aldı. “e(+)ki/ Görünmeyeni Görünür Kılmak” isimli üçümcü sergisi 2016 yılında İstanbul Nişart Gallery’de gerçekleşti. 2003-2016 yılları arasında yurt içi ve yurt dışında çeşitli fuarlara ve karma sergilere katıldı. 2002-2003-2004-2006-2013-2016 yılında Tiyatro Alanında Oyunculuk ve Afiş düzenleme yaptı. “Subay Gazinosu” Başkarakter olarak oynadığı ve senaryosunu yazıp yönettiği ilk tiyatro oyunudur. Mahalle Medyası (2002-2003-2004), Polis Rüstem (2002-2003) Oda ve Adam (2016) vs. oyun ve skeçlerde rol aldı. 2005 yılında 11 Nisan Resim yarışmasında Başarı Ödülü, 2010 yılında Mersin Üniversitesi Resim Yarışmasında Başarı Ödülü aldı.
Tuğba Sönmez (1975, Mersin)
1998 yılında Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel bölümünden mezun oldu. 2006 yılında Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel bölümünde “Türk Heykel Sanatında İşlevsel Heykeller” adlı tezini vererek yüksek lisans programından mezun oldu. 2004 yılında Mersin’de “Araf” adlı kişisel resim sergisi, 2006 yılında Mersin’de “Denge” adlı kişisel heykel-takı sergisi ve 2008 yılında İstanbul’da “Adem ve Havvalar” adlı kişisel resim sergilerini açtı. 1998 yılında Çukurova resim-özgün baskı-grafik-heykel yarışmasında jüri özel ödülü aldı. 1997 yılında “kadın sanatçılar”, 1.ulusal öğrenci bianeli, 3 genç etkinlik, 1998 yılında 4 genç etkinliklerine katıldı. Ayrıca çok sayıda karma, grup, müzayede, bienal ve yarışmalı sergilerde resim ve heykelleri sergilendi. 2010 yılında “Genç Ustalar-Usta Gençler” sergisinde resimleri sergilendi. Resim ve heykel sanatı dışında opera, dizi ve tiyatrolarda sahne tasarımları yaptı. Özel mücevherat tasarımlarını sergilenmiş ve değişik koleksiyonlarda yer almıştır.