Şair Şiir Şuur Oyunu Bursa’da Sahnelendi

Mehmet Akif'in
Diliyle
Şair Şiir Şuur
Oyunu Bursa’da
Sahnelendi
 
Şair, mütefekkir Mehmet Akif Ersoy'un, İstiklal Marşı'nı yazdığı dönemde geçirdiği zor günleri anlatan Şair Şiir Şuur oyunu Bursa’da sahnelendi.
 
Bursa Devlet Tiyatrosunca gösterimi yapılan Şair Şiir Şuur adlı tek kişilik oyun, vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'un Milli Mücadele'de ve İstiklal Marşı'nı yazarken yaşadığı zorlukları konu alıyor.
 
Bursa Devlet Tiyatrosunun, Murat Ozan'ın yönetmenliğinde Feraizcizade Oda Tiyatrosu'nda sahnelediği, Burak Akyüz'ün yazdığı 50 dakikalık oyunda Mehmet Akif Ersoy'u Emre Nurettin Örük canlandırıyor.
 
Tek perde olarak sahneye konulan oyun dekoru ve müziğiyle çok sesli ve renkli bir atmosferde sunuldu.
 
Oyunun yönetmeni Murat Ozan, oyunun Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı nasıl ve hangi koşullarda yazdığını konu aldığını söyledi.
 
Ozan, oyunun Mehmet Akif'in hayatını biyografik bir bakış açısıyla ele aldığını anlattı. Oyunda şairin aile hayatını, cephede ve Milli Mücadele'de üstlendiği rolü sahneye eş zamanlı yansıtmaya gayret ettiklerini aktardı:
 
"Şair Şiir Şuur oyununu Milli Mücadele nezdinde değerlendirmek lazım. Batılıların 'soft power' dedikleri yumuşak gücün, Anadolu topraklarında bizim için de çok önemli ve etken bir cümle karşılığı var aslında. Bu da sanatla, kültürle tam anlamıyla karşılığını buluyor. İşte coğrafyamızda bu yumuşak gücü elinde bulunduran ve ileriye dönük vizyonu belirleyen bilgelerimizden biri de Mehmet Akif Ersoy. Lakin Mehmet Akif Ersoy'un, yaşadığı dönemde çok fazla kıymetini bilmediğimizi düşünüyorum. Hem eserleri hem de kişiliği nezdinde çok sıkıntılı dönemler yaşamış ve daha sonrasında da çok esamisi okunmamış. Sadece yazdığı milli marşı özel günlerimizde okumakla yetinmişiz."
 
Ozan, oyunun Milli Mücadele'nin devam ettiği, Birinci Meclis'in kuruluşuna rastlayan zaman dilimini vatan şairinin gözünden aktardığı bilgisini verdi.
 
"Akif'in peşine düştüğü mihenk taşı; 'Korkma' kelimesi"
 
Yönetmen Murat Ozan, 5 yıldır Milli Mücadele konularında eserler üzerine çalıştığını belirtti.
 
Ozan, İstiklal Marşı'nın önemli mesajlar verdiğini vurguladı: "O büyük eserin içinde bir kelime öne çıkıyor, altını çiziyoruz, 'Korkma' kelimesi. 'Korkma' kelimesi dün de bugün de bizler için çok önemli. Akif'in büyük özverilerle, meşakkatlerle Tacettin Dergahı'nda 10 günde yazdığı, peşine düştüğü yegane kelime, aslında mihenk taşı. Onunla başlıyor, girizgâha onla başlıyor. O 'Korkma'nın altını çok iyi doldurmamız gerektiğini, manasını çok iyi irdeleyip hepimizin bu bağlamda iyi düşünmemiz ve geleceğe iyi vizyonlar belirlememiz gerektiğini düşünüyorum." dedi.
 
Ozan, Türk milletinin, binlerce yıldır yaşadığı bu coğrafyada hep sıkıntılar yaşadığını ancak feraseti ve mücadelesiyle hepsinin üstesinden gelmeyi başardığını söyledi.
 
Ozan, son dönemde Türkiye'nin çevresinde yaşananlara da değindi: "Gerekli olan her şeye sahibiz. Suriye'de, Orta Doğu'daki durumları hepimiz müşahede ediyoruz. Oyunla şu mesajı halkımıza vermek istedik: Biz bir olduğumuz zaman üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir musibet yoktur."
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir