nihayet olsun”
Şiar Dergisinin
9. Sayısı Çıktı
Şiar dergisi; 9. sayısının kapağında, Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Memleket İsterim” şiirinden bir bölüme yer vererek içinden geçtiğimiz süreçte Cahit Sıtkı Tarancı’nın mısrasıyla “Kardeş kavgasına nihayet olsun” çağrısı yapmış.
Şiar imzasıyla yazılan “Şiarımız” başlıklı giriş yazısında da “Edebiyat; toplumu dinlendirici, onu teskin edici ama gerektiğinde de tahrik edip harekete geçirici bir mekanizmadır. Özellikle gerilimin tırmandığı zamanlarda sakinleştirici yönünü, toplumsal uyuşukluk ve atalet halindeyken şuur verici yönünü harekete geçirmelidir” denilerek edebiyat camiasına duyarlılık çağrısı yapılmış.
Giriş yazısının hemen ardından devam eden sayfalarda İbrahim Sadri, Hasan Akçay ve Emine Özyanık Güler’in şiirleri yer almış.
Şiar’ın 9. Sayısının diğer şairleri: Oğuzhan Bükçüoğlu, Hakan İlhan Kurt, Ahmet Bahadır Sarıkaya, Mahmut Düzen, Nuri Batuhan Pınarcıoğlu, Burak Kara, Vahdettin Oktay Beyazlı, Amine Havle, Didar Ekici, Tunahan Sarı ve 9. Sayının arka kapağındaki şiiriyle Hatip Çiçek.
“Boncuk Değil Sır Sözü” başlıklı yazısında Hüseyin Karaca, “Kimse yediklerinin besin değerini, sağlıklı olup olmadığını düşünmediği gibi yazdıklarının değerini ve neye tekabül ettiğini de gözetmiyor artık.” diyerek edebiyat sahasına yönelik eleştirilerde bulunmuş.
İdris Mahfî Erenler, “Divan Şiiri Bizim Neyimiz Olur” başlığıyla kaleme aldığı yazıda divan şiiri hakkında bilinmeyenlere dikkatleri çekerek divan şiirinin esasında yükse zümre şiiri değil halkın şiiri olduğunu örneklerle açıklamış.
Yavuz Bülent Bakiler ile Söyleşi
Birbirinden kıymetli edebiyatçıları “Hasbihal” köşesinde okuyucuyla buluşturan Serap Kadıoğlu, edebiyatımızın usta isimlerinden Yavuz Bülent Bakiler ile geçmişten günümüze önemli bilgiler veren bir solukta okunabilecek samimi bir söyleşi gerçekleştirmiş.
Derginin yeni açılan köşesi “Beyaz Kalem”de Behice Kolçak’ın illüstrasyonu var.
Recep Garip, “Doğu’nun Doğusu ‘Büyük Doğu’” başlığıyla kaleme aldığı yazısında, Necip Fazıl Kısakürek ve Büyük Doğu fikrini ana hatlarıyla yazmış.
Her sayıda bir Müslüman öncüyü okuyucusuna anlatmaya çalışan Muhammed Ebrar Alar bu sayıda Ömer Muhtar’ı ve mücadelesini anlatmış.
Mutasavvıf Şairler köşesinde ise Serap Kadıoğlu, “Sürgünde Bir Ömür: Niyazi-i Mısri” yazısında şairin şiirlerinden kesitlerle sürgün dolu hayatını yazmış.
Taner Afşar ve Yasemin Yaşar, bu sayının diğer deneme yazarları.
Bu sayıda Mehmet Akif Demirelli, Enes Can ve Berat Tekindağ’ın da birer öyküleri var.
Unutulmaya yüz tutmuş kelimelerimizi hatırlatmayı şiar edinen “Dağarcık” köşesinde ise bu sayıda, seriye “D” harfiyle devam edilmiş.
“Su Akar Yolunu Bulur”da Su Kadıoğlu, Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı özel yönetim bölgesi olan Hong Kong’u yine akıcı ve keyifli üslubuyla anlatmış.
Oğuzhan Ceylan’ın “Sinema” köşesinin bu sayıdaki konusu: Arabesk Film.
Sarraf köşesinde “Kitap En Değerli Cevherdir” sloganıyla raflardaki eserleri okuyucu için seçip tanıtan Esma Portlakkaya ve Fatma Atmaca, bu sayıda Mustafa Kutlu’nun “Hesap Günü” ve Sadettin Ökten’in “İçimde AVM Var” isimli kitaplarını incelemişler.