Kasım-Aralık
2017 Sayısı
Çıktı!
Şiar dergisinin Kasım-Aralık 2017 sayısı olan 13. sayısı çıktı.
Kapak tasarımını Behice Kolçak’ın yaptığı derginin sayfaları, Şiar imzalı Şiarımız yazısıyla açılıyor.
Berat Demirci, bizlere bu toprakları miras bırakan Kayılar hakkında bilgi vererek türkülerden hareketle Anadolu’nun sıcaklığına temas etmiş
Hüseyin Akın’dan Bana Bak Sait, Nurullah Genç’iden Bedbîn, İdris Mahfî Erenler’den Hûşiirini, Yağız Gönüler‘den Seyreyle Türküyü, bu sayının dikkat çeken şiirleri.
Bu sayıda şiirleriyle yer alan diğer isimler; Hakan İlhan Kurt, Hatip Çiçek, Burak Kara, Şadiye Kılıç, Vahdettin Oktay Beyazlı, Ömer Faruk İpek, Murat Kaya, Mustafa Işık, Tahir Ezgi ve Faruk Mehmet Yılmaz.
Şair-yazar Hüseyin Karaca Etik, Estetik ve Hakikat Dengesi isimli denemesinde, eleştirel bir bakışla sanatsal kaygılara değinmiş.
Derginin genel yayın yönetmeni Serap Kadıoğlu, Hasbihal köşesinde şair-yazar Şakir Kurtulmuş ile sohbet etmiş.
Muhammed Ebrar Alar, Şehir ve Şuur yazısında medeniyet tasavvurunu kurarken izlenecek yolları anlatmış.
Derginin genç kalemlerinden Kübra Ay, Yahya Kemal’in “Süleymâniye’de Bayram Sabahı” adlı şiirindeki güzellik unsurlarını din, tarih, millet, vatan ve sanat bağlamında ele almış.
Fatma Üzümcü ise Modern Dünyada Kadın, Kadında Hüsn ve Kubh isimli denemesinde, üzerinde düşünülmesi gereken dikkat çekici bir meseleyi kaleme alarak modernizmin getirdiği bir ortamda kadının konumunu tespitle onlara çağrıda bulunmuş.
Serap Kadıoğlu, Mutasavvıf Şairler köşesinde divan edebiyatının son büyük ismi Şeyh Galib’in hayatı ve edebi kişiliği hakkında detaylı bir araştırma yaparak okuyucuyu bilgilendirmeye çalışmış.
Ahiret Kumbarası isimli denemesiyle İbrahim Eryiğit, Özcan Ünlü’nün aynı isimli eserini ve deneme metotlarını izah etmiş.
Emre Acar, Andelib’in Öyküsü isimli yazısında klasik kemençenin yapımını ve icrasını Tanburî Cemil Bey’in Andelib’iyle öykü tadında anlatmış.
Dergi, Dağarcık köşesinde Zümra Selman’la unutulmaya yüz tutmuş kelimeleri gün yüzüne çıkartmaya devam etmiş. Bu sayıdaki harf: “H”
Oğuzhan Ceylan, Sinema köşesinde Türk sinemasının kötü karakteri olarak bilinen Erol Taş hakkında bilinmeyenleri anlatmış.
Bu sayıda yer alan diğer öykü ve deneme yazarları; Kuddusi Demir, Mehmet Akif Demirelli, Özlem Karapınar, Merve Çakır, Dilek Erdem ve Kürşat Tekbıyık.
Âdem Karafilik, Sarraf köşesinde İbrahim Eryiğit’in “Matematik Şiirden Ne Anlar?” isimli ilgi çekici kitabını tahlil etmiş.
Derginin arka kapağında ise Orhan Tepebaş, bir şiiriyle yer almış.
Eylül-Ekim sayısında olduğu gibi, bu sayıda da arka kapak fotoğrafı Dursun Çiçek’e ait.