Şiirin Can Baba’sı Datça ile Özdeşleşti

Şair Can Yücel’in
Hatıraları Yaşatılıyor
 
Şiirin Can Baba’sı
Datça ile Özdeşleşti
 
Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin temel taşlarından, şiirin Can Baba'sı Datça ile özdeşleşti.
 
Can Yücel, hayatının son dönemlerini geçirmek için kaldığı Eski Datça'da hafızalarda bıraktığı derin izlerin özleme dönüşmüş haliyle hatırlanıyor.
 
Gönle dokunan dizeleriyle hala dillerden düşmeyen Can Yücel'in hatıralarının yaşatıldığı Eski Datça, özlem gidermek isteyen şairin sevenleri tarafından ziyaret ediliyor.
 
İstanbul Kuzguncuk'ta yaşayan Can Yücel ömrünün son dönemlerinde Muğla'nın Datça ilçesine yerleşmişti. Usta şair bademcik tedavisi gördüğü İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 12 Ağustos 1999'da, 73 yaşında hayata gözlerini yumdu.
 
Can Yücel, en sevdiği günebakan çiçekleriyle uğurlanarak Datça'da toprağa verildi.
 
Şair Can Yücel, Datça'da mezarı başında her yıl düzenlenen törenlerle anılıyor.  Şairin vefatından sonra Datça Belediyesi ve ailesi tarafından anısına edebiyat ve kültür-sanat şenlikleri düzenleniyor.Şiirin Can Baba'sı Datça ile özdeşleşti
 
Datça'daki evi müze haline getirildi
 
Can Yücel'in evinin bulunduğu Eski Datça Mahallesi, şairin resimleri, şiirleri ve hatıralarıyla ölümünden sonra da anlamlı hale getirildi.
 
Can Yücel'in zamanının büyük bölümünü geçirdiği Eski Datça'nın girişindeki ziyaretçilerin klasik buluşma yeri eski muhtar Orhan'ın Kahvesi’nde şairin resimleri, portresi, şiirleri ve yazılarının yer aldığı "Can Baba" köşesi bulunuyor.
 
Bölgeye gelen ziyaretçiler burada dinlendikten sonra 200 metre yürüyerek Can Yücel Sokağı'na varıp şairin 1990'da aldığı evi görüyor.
 
Müze haline getirilen ancak kapalı tutulan evin giriş kapısı da şairin resimleri, şiirleri ve yazılarıyla süslenmiş durumda. Eve gelen ziyaretçiler fotoğraf çektirerek şairin şiirlerini okuyor.
 
"Eski Datça Mahallesi, Can Yücel ile marka oldu"
 
Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Can Yücel'in Datça'nın değeri olduğunu söyledi.
 
Uçar, Eski Datça tarihi yapılarıyla korunmuş bir alan olsa da ziyaretçilerin yüzde 80'inin Can Yücel'in hatıralarını görmek için geldiğini belirtti. Uçar, Datça'nın sanata ve sanatçıya önem veren, değer katan bir ilçe olduğunu dile getirdi.
 
Uçar, "Eski Datça Mahallesi, Can Yücel ile marka oldu. Şairin İskele Mahallesi'nde bulunan mezarı da her gün ziyaretçi akınına uğruyor." Dedi. Uçar, sanatseverleri buluşturduğu Datça'yı Can Yücel'in marka yaptığını söyledi.
 
Uçar, Datça'nın diğer kuşaklara anlatımında en büyük etkenin Can Yücel'in şairane anlatımı olduğunu vurguladı.
 
Can Yücel Sokağı
 
Kahvehanenin sahibi ve Datça'da 30 yıl muhtarlık yapan Orhan Karadağlı da şairle anılarının hala dün gibi aklında olduğunu, unutamadığını söyledi.
 
Can Yücel ile 1990'da tanıştıklarını belirten Karadağlı, şöyle konuştu:
 
"Daha sonra kendisine buradan ev satın aldık. Yılın büyük bölümünü burada geçirmeye başladı. Bana Datça'yı çok sevdiğini, Datçalı olmak istediğini söyledi. Özellikle yaz aylarında her akşam benim kahvede buluşuyorduk. Can Yücel'in isminin Datça'da yaşatılması için çalışma başlattık. Yağhane Sokağı'nın ismini Can Yücel Sokağı yapmak için belediyeye dilekçe verdim. Bir hafta sonra belediye meclisinde kabul edildi.
 
Sokağı tabelaya asmak için bir pazar günü belirledik. Burada yaptığımız törene o kadar kalabalık bir insan geldi ki anlatmak mümkün değil. Can Yücel ile sokağın girişine tabelayı birlikte astık, kendisi çok duygulandı."
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir