Çin’le 100 Milyon Dolarlık Film Anlaşması

5. İpek Yolu
Film Festivali’nde
Çin’le
100 Milyon Dolarlık
Film Anlaşması
Yapıldı
 
5. İpek Yolu Film Festivali’nde Çinli filmcilerin Türk meslektaşları ile işbirliği yapmaları için Çin’le 100 Milyon dolarlık film anlaşması imzalandı.
 
Çin’in sinema sektöründe önemli bir yer tutan ve bu yıl 5’ncisi düzenlenen “İpek Yolu Film Festivali”  (Silk Road Film Fest) sona erdi
.
Ülkenin güney doğusundaki Fujian eyaletinde yapılan festivale, ev sahibi Çin dışında,  Türkiye, Kanada, Gürcistan, Sırbistan, Hırvatistan, Pakistan, Hindistan, Malezya ve Almanya ülke temsilcileri katıldı. Festivalde ülkemizi, Türkiye Film Komisyonu Derneği Başkanı Sait Yardımcı temsil etti.
 
Yardımcı, festival sonunda yaptığı açıklamada “Çinli filmcilerin Türk meslektaşları ile işbirliği yapmaları için iki ülke arasında 100 Milyon dolarlık ortak yapım anlaşması imzalandı” dedi.
 
Sait Yardımcı, İpek yolu film Festivali’nde bu yıl Türkiye‘nin büyük sükse yaptığını vurguladı. Festival Direktörü Chen Zhi-Heng başkanlığında yapılan toplantılarda, farklı ülkelerden davet edilen kişilere film endüstrisindeki gidişatılar ve mevcut durumların konuşulduğunu söyledi.
 
Yardımcı kendisinin yaptığı sunumda da Türk film endüstrisini anlattığını belirtti:
 
“Konuşmamda Türkiye ile Çin arasındaki olası, işbirliği kapsamındaki projeleri anlattım. Ülkemizin ipek Yolu’nun önemli bir bölümünde olmasının önemine değindim.  Özellikle başta Gaziantep olmak üzere Urfa ve Mardin gibi illerimizin yabancı film yapımcıları için çok ilginç ve egzotik bir film platosu olduğunu anlattım. Yaptığım slayt gösterileri ile bunu pekiştirdim. Çinli yetkililer anlattıklarım ile çok ilgilendiler. Özellikle (Çin Film Derneği Başkanı Mıao Xiaotian,  Çin Film Şirketler Grubu Başkan Yardımcısı Jıang Ping ile özel toplantı yaptım. İki ülkenin film endüstrileri arasında işbirliğine yönelik somut eylemleri konuştuk. Ertesi gün de işbirliği anlaşması imzaladık. 
 
Buna göre Çinli yetkililer, Türkiye ile çok taraflı film işbirliği için karşılıklı politikaları oluşturmak, ortak film yapımları için girişimde bulunmak,  çok taraflı film ticaretinin ve pazarının tanıtımını arttırmak,  iletişim platformunu harekete geçirmek gibi ara başlıklarla çalışmalara ağırlık vermeyi taahhüt etti.  Bu ülkemiz film sektörü açısından çok olumlu”
 
Sait Yardımcı, bu arada festivalin son gününde İpek Yolu Film Endüstrisi Platformu kapsamında hayata geçirilmesi planlanan “One Belt, one road” (1 Kuşak 1 Yol) için imza töreni yapıldığını, festivale katılan 10 ülke temsilcisinin bu protokole imza attığını sözlerine ekledi.
 

 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir