Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/asanatlar.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

“Sultan Abdülaziz Resim Sergisi” Viyana’da

Sultan-Abdulaziz-Resim-Sergisi-1Eskizlerden Tablolara 
"Sultan Abdülaziz 
Resim Sergisi"
Viyana’da
Kültür Merkezi'nde
 
Serginin açılışı 16 Mart 2016 Çarşamba günü saat 18.00’de yapılacak .
 
Proje Koordinatörlüğünü Kâmil Engin’in, Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz Resim Sergisi 30  Mart 2016 tarihine kadar gezilip görülebilecek.
 
Sultan-Abdulaziz-Resim-Sergisi-2Küratör Yazısı:
 
MEHMET LÜTFİ ŞEN
Sanatkâr Padişah
 
Dünya tarihine yön vermiş, cihan devleti mertebesine ulaşmış ülkelere, saltanatın sanatla ilişkileri açısından bakıldığında, hiç şüphe yok ki Osmanlı sultanlarının yeri çok müstesnadır. Elbette kadim dönemlerde medeniyet kurmuş veya bir medeniyete dahil olabilmiş her yönetim, bir şekilde sanatın hamiliğini yapmıştır. Osmanlı’nın farkı, sanatı desteklemenin ötesinde, sanatı icra eden padişahlar tarafından yönetilmesidir. Sultan-Abdulaziz-Resim-Sergisi-3Hemen hemen tüm Osmanlı padişahları sanatla uğraşmış, hatta ilgilendikleri sanat alanının şaheserlerini yaratmışlardır. İşte Eskizlerden Yağlıboyalara Sultan Abdülaziz Resim Sergisi projesi, bu tespiti Batılı anlamdaki resim sanatı açısından tamamlayan önemli bir halkayı oluşturuyor.
 
Sultan-Abdulaziz-Resim-Sergisi--4Yetişmesi ve çok yönlü kişiliğinin oluşmasında annesi Pertevniyal Valide Sultan’ın büyük emeği olduğunu bildiğimiz Sultan Abdülaziz döneminde, sanat alanında birçok ilklerin yaşandığı görülür. Osmanlı sarayında ilk kez resim atölyesi açılmış ve ressam istihdam edilmiştir. Bugün İstanbul’da bazı kamu binalarının önlerinde ve meydanlarda gördüğümüz aslan, kaplan, boğa gibi heykeller, Sultan Abdülaziz’in Pierre Louis ve arkadaşlarına sipariş vererek oluşturduğu ilk heykel koleksiyonunun eserleridir. Sultan-Abdulaziz-Resim-Sergisi--5Yine Abdülaziz’in saltanatı döneminde İstanbul’da ilk resim atölyesi açılmış ve öğrenci yetiştirmeye başlanmıştır. İlk resim sergisi de yine bu dönemde açılmıştır. Padişah, bugün birçoğu Millî Saraylar Tablo Koleksiyonu’nda bulunan, ağırlıklı olarak Fransız, Rus ve Polonyalı ressamların imzasını taşıyan önemli bir resim koleksiyonu da oluşturmuştur.
 
Sultan-Abdulaziz-Resim-Sergisi--6Bu sergi projesini hazırlamak için Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği, Sultan Abdülaziz’in Polonya’da Krakov Ulusal Müzesi’nde bulunan 67 adet eskiz çalışmasının sergileme ve yayın hakkını aldı. Bu eskizlerin yanı sıra, Dolmabahçe Sarayı ve Askerî Müze koleksiyonlarında yer alan birçok imzasız yağlı boya tablo incelendi. Sergiyi ziyaret edenler ya da katalogu inceleyenler, Abdülaziz’in eskizlerinin yağlıboya tablolara yansımalarını da takip edebileceklerdir. Millî Saraylar’ın koleksiyonlarında yer alan imzasız yağlıboya eserlerin sultan tarafından yapılıp yapılmadığı sanat tarihçileri arasında ihtilaf konusudur. Benim için önemli olan, benim gözümde padişahı sanatkâr yapan, benzeri dünyaya mal olmuş önemli ressamlarda görülebilen, eskizlerdeki olağanüstü yalınlık ve yaratıcılıktır. Dostum Beşir Ayvazoğlu’nun katalogumuzda yer alan son derece yetkin ve kuşatıcı makalesi, bu eskizlerin sanat tarihi içindeki yeri üzerine de önemli veriler içeriyor.
 
Padişah’ın elinden çıkmış eserlerle açılacak resim sergisinin küratörü olarak, Sultan’ın yalın ve güçlü çizgilerine sadık kalma çabası içinde oldum. Eskizlerin çizgilerinden tablolardaki fırçalara bir cihan padişahının kılavuzluğunda, varisi olduğumuz büyük medeniyetin sanatla beslenmiş yüreğine bir yolculuğa çıkalım istedim. Projeyi hayata geçirmek için büyük katkı sağlayan kişiler ve kurumlar olarak, sanat alanındaki birçok ilki hayata geçiren Sultan Abdülaziz’i, vefatından 140 yıl sonra kendi resim sergisiyle anmanın büyük heyecanı içindeyiz. Umarım, bu enerjiyi padişahın eskizlerden tablolara kaleminden ve fırçasından çıkmış resimlerle buluşan sanatseverlere yansıtabiliriz.
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir