Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/asanatlar.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

Van Gogh’un Ayçiçekleri Sanal Sergide

"Sunflowers 360”
Facebook'ta
 
Van Gogh'un
Ayçiçekleri
Sanal Sergide
 
Usta ressam Vincent van Gogh'un, farklı galerilerde sergilenen "Ayçiçekleri" isimli ünlü serisi, Facebook'taki "Sunflowers 360" adlı sanal sergide bir araya geldi.
 
Sergide, sanatçının 1888-1889 yıllarında Fransa'da meydana getirdiği ve dünyanın en ünlü serilerinden biri olan farklı Ayçiçekleri tabloları, 360 derecelik tur ile görüntülenebilecek.
 
Orijinal tabloların fotoğraflarıyla hazırlanan sergi, Facebook üzerinden 360 video veya Gear VR deneyimiyle gezilebilirken, Facebook Live yayınlarında da müzelerdeki uzmanlar "Ayçiçekleri" hakkında detaylı bilgi verecek. 
 
Sergi aynı odada izliyormuş hissi verecek şekilde tasarlanmış. Sergi kapsamında, 5 galeri sırayla Facebook Live üzerinden 15'er dakikalık canlı yayın yaparak tabloları inceleyecek. Facebook Live yayınları, Londra'daki Ulusal Sanat Galerisi'nin Facebook sayfasında 14 Ağustos'ta Türkiye saatiyle 19.50'de başlayacak. Canlı yayınlar, 20.10'da Van Gogh Müzesi, 20.30'da Neue Pinakothek Müzesi, 20.50'de Philadelphia Sanat Müzesi'ndeki yayınla devam edecek.
 
Canlı yayınlar Seiji Togo Anıtı Sompo Japonya Nipponkoa Sanat Müzesi'nin facebook sayfasında 21.10'daki yayının ardından sona erecek.
 
Sergi sayfalarında, Van Gogh'un kardeşi Theo'nun torunu ve Van Gogh Müzesi kurulunun danışmanı Willem van Gogh var. Deneyimin anlatıcısı olarak tablolarla ilgili kişisel anılarını paylaşacak.
 
Sergi, 14 Ağustos'tan itibaren her müzenin kendi Facebook sayfasında ve Gear VR'da yer alacak.
 
Van Gogh’un
Sunflowers Serisi
 
12 eserden oluşan Sunflowers Serisi, kardeş Theo’ya gönderilmiş mektuplarda “güneşin çevresindeki aydınlık halkası“na benzetiliyor. 
 
Serinin en mühimi, 15 ayçiçekli vazo resmi; yani “Vase with Fifteen Sunflowers“. Ancak bu eserin üç versiyonu var. Ayrıca aynı eserin 12 ayçiçekli olanı da yine Van Gogh’un elinden çıkmış. 12 ayçiçekli tablodan da iki adet var.
 
1888 senesinin Ağustos ayında yaptığı 3 ayçiçekli vazo resminde Three Sunflowers“tir adı- ‘Lausanne‘ adı verilen üç büyük ayçiçeği görünüyor. 73 cm’ye 58 cm boyutlarındaki tabloda ‘Van Gogh sarısı‘ rengindeki ayçiçekleri ve mavi arka plan dikkat çekiyor.
 
Ressamın yine aynı yıl yaptığı “Six Sunflowers” isimli 6 ayçiçekli vazonun olduğu tabloda  çiçeklerden üçü zeminde görünüyor. 69 cm’ye 98 cm ebatlarındaki tabloda arkaplan rengi laciverte dönük.
 
1888 yılında 91×72 cm ebatlarındaki “Vase with Twelve Sunflowers“de açık mavi arka plan ve vazonun durduğu sarı zemin ilgi çekici nitelikler. Bir diğer önemli nokta, vazonun açık renkli olan alt kısmındaki “Vincent” imzası. Ressamın yıl bitmeden yaptığı “Vase with Fifteen Sunflowers“de bu imza üstteki koyu kısımda görünmekte.
 
1889 yılına geldiğimizde Van Gogh, 91 cm’ye 72 cm ebatlarındaki “Vase with Twelve Sunflowers” tablosunu tamamlamış.
 
Aynı sene çılgın sarının en güzel tonlarını kullandığı 15 ayçiçekli vazolu tablosunun bir diğer versiyonunu  ve daha sonra daha koyu tonlarda gittiği 100.5 cm’ye 76.5 cm ebatlarındaki bir diğer ayçiçekli eserini bitirir.
 
Gelelim ayçiçeklerinin öyküsüne.
 
Zamanında uğruna kulağından parça kestiği dostu Paul Gauguin‘in 8 ay sonra ziyaretine geleceğini öğrenen Van Gogh, Gauguin’in kalacağı odayı sarıya boyar ve onun için bu ayçiçeği tablolarını yapar.
 
 
 
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir