Birçok Medeniyete Ait
2.524 Eserin Yer Aldığı
Van Müzesi Yeni Yerinde
Ziyarete Açıldı

Depremlerde hasar gören müze binasının yerine Van Kalesi'nin kuzeyinde yapılan yeni müze binası tamamlandı.



"Kentin turizmine büyük katkı sunacak"


Bilmez, Van'ın son zamanlarda turizmde iyi bir ivme yakaladığını belirtti: "İnanıyorum ki bu müze, turizme ciddi bir katkı sunacak. Önümüzdeki yıllarda müzenin kentin ekonomisine sunduğu katkıyı hissedeceğiz. Kısa sürede 1,5 milyon ziyaretçi hedefini yakalamayı ümit ediyoruz.
Tüm turistlerin müzemizi ziyaret etmelerini bekliyoruz." dedi.

"Ziyaretçiler müzemizi çok beğeniyor"
Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ da Çavuştepe, Ayanis ve Van Kalelerinde çıkarılan tarihi eserlerin müzede sergilendiğini söyledi.
Aktuğ, geçmişin geleceğe aktarılmasında müzelerin önemli olduğunu vurguladı:
"Müzemizin temeli 2012'de atıldı. Teşhir ve tanzim süresinin ardından müzemiz ziyarete açıldı. Acente sahipleri ve tur operatörleri uzun zamandır müzenin açılmasını bekliyordu. Müzemiz, bütün yerli ve yabancı turistlere kapılarını açtı. Memleketin ekonomisi ve turizmine çok büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Müzemiz sergilenen Urartu eserleri bakımından en zengin müze. Ziyaretçilerimiz şimdiden gelmeye başladı ve çok beğeniyorlar. Uzun aranın ardından çok iyi bir müzeyle karşılaştıklarını iletiyorlar."
"İnsanların Van'a gelmek için artık büyük nedenleri var"
Tur operatörü Engin Pişkin de uzun süredir müzenin açılmasını beklediklerini anlattı. Ziyaretçilerin en az üç saat ayırması gereken çok özel bir müzenin kente kazandırıldığını belirtti.
Pişkin, gelen misafirlere Urartu tarihiyle ilgili önemli bilgiler paylaştıklarını ancak müze kısmının her zaman eksik kaldığını söyledi. "Bu nedenle dünyanın en büyük Urartu Müzesi'nin Van'da açılmasının haklı gururunu yaşıyoruz. Hem yaz hem de kış turlarında misafirlerimize burayı gezdireceğiz. İnsanların Van'a gelmek için artık büyük nedenleri var. Çünkü dünyanın en büyük Urartu Müzesi burada." dedi.
İranlı tur rehberi Hadi Tebyani ise çok güzel bir müzenin inşa edildiğini dile getirdi. “Bu kadar büyük ve güzel beklemiyorduk. Her döneme ait eserler var. İranlı misafirlerimizi bundan sonra sürekli buraya getireceğiz." dedi.
AA