700. Yılında
Yunus Emre
Paneli
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi bünyesindeki Tasavvuf Araştırmaları Merkezi ve Üsküdar Belediyesi işbirliğiyle Yunus Emre Paneli düzenlendi.

Yunus Emre Paneli
Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlik, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.




"Bizim evimizde de Yunus Emre divanı vardı"


Yunus Emre'nin çağlar boyunca gösterdiği etki ve üstlendiği misyonun önemine dikkati çeken Ayvazoğlu: "Benim hayal dünyam bu eserlerden dinlediklerimle şekillendi. Zaten asırlar boyunca bunlar okunurdu ve bu kitaplar müşterek kültürel kodlarımızı belirlerdi." değerlendirmesini yaptı. Ayvazoğlu, asırlardan bu yana halkın okuduğu, sevdiği, heyecanlandığı, tekke ve dergâhların da vazgeçilmez söz repertuvarı olan Yunus Emre'nin. aydınlar tarafından sonradan keşfedilen bir şahsiyet olduğunu anlattı.
Türk Yurdu mecmuasında ilk defa 1913 yılında Fuat Köprülü'nün Yunus Emre hakkında bir makale yazdığını anımsatan Ayvazoğlu: "Yunus'un keşfi buradan başladı. Yunus Emre, Fuat Köprülü tasvirinde saf Türkçeyi kullanan Müslüman Türklüğü temsil eden Türkmen hocası figürü olarak karşımıza çıktı." dedi.
Sonrasında 1940'lı yıllardan itibaren birtakım aydınların temsil ettiği bir grubun. Yunus Emre'yi bütünüyle tasavvuftan ve dinden soyutlayıp soyut insanlık ideali peşinde koşan hem hümanist hem de halkçı bir figür olarak. öne çıkardığını söyleyen Ayvazoğlu, "Ahmet Adnan Saygun o günlerde. Yunus Emre etrafında oluşan ilgi halesinden yararlanarek aslında kilise musikisinin bir formu olan oratoryo formunda bir Yunus Emre oratoryosu besteledi." dedi.
"Yunus Emre şiirlerinde herkes aradığını bulur"
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Uzun: Yunus Emre şiirlerinin geçmişten bugüne hayatın pek çok alanında yer aldığını belirttti. "Yunus miri mal gibidir, orada herkes aradığını bulur." dedi.
Uzun, Yunus Emre şiirlerinin temcit, münacat, tesbihat ve zikir esnasında ayrıca kına gecesinde, gelin ve damat ilahisi olarak da okunduğunu. Anadolu'da hayatın her alanında yer bulduğunu anlattı.
Yunus Emre şiirlerinden örnekler veren Uzun, "Yunus Emre bu ilahi diye tanımladığımız şair ve mutasavvıfların dini maksatlarla didaktik veya lirik surette yazdığı ve yine şairlerin dini duygu ve formlarla bestelediği her formda Yunus Emre'nin ilahisi vardır. Bizim insanımız Yunus'ta her aradığını bulmuş, her düşündüğü şeyi Yunus'un sözleriyle gerçekleştirmiş." dedi.
Konuşmaların ardından sahneye çıkan Enden Doğan, icra ettiği tasavvuf müziği konserinde sevilen Yunus Emre ilahilerini okudu.